Vi lever i en digital era där möjligheterna att sälja konst online har öppnat nya dörrar för konstnärer, konsthantverkare och formgivare. Det är nu möjligt att nå ut med sin konst till en global publik utan att nödvändigtvis starta ett eget företag. Detta erbjuder en fantastisk chans att utforska sin passion och samtidigt tjäna pengar.

Många tror att man behöver en omfattande affärsplan och ett registrerat företag för att sälja sin konst, men det är inte alltid fallet. För den som är ny inom onlineförsäljning och vill hålla det småskaligt, finns det alternativ som gör det möjligt att starta enkelt. Vi ska dyka djupare in i hur du kan sälja din konst på nätet utan att behöva bekymra dig över komplexa företagsstrukturer eller bokföringsskyldigheter.

Att sälja konst utan företag

Vi på Konstmarknad.se tror starkt på att konstnärer, konsthantverkare och formgivare bör ha möjligheten att dela och sälja sina verk utan de komplexa hinder som ett företagande ofta innebär. Möjligheten att sälja konst online har revolutionerat hur lokala konstnärer når ut till en global publik, och det fantastiska är att denna möjlighet inte nödvändigtvis kräver att man har ett registrerat företag.

För de som just börjar sin resa eller ser sin konst som en hobby mer än en heltidssysselsättning, finns det goda nyheter. Småskalig konstförsäljning kan betraktas som en hobbyverksamhet, vilket avlägsnar kravet på bokföring. Detta är inte bara mindre tidskrävande utan också en stor motivation för att börja sälja utan att känna sig överbelastad av administration.

När det gäller momssatsen för konstförsäljning, behöver konstnärer som säljer sina egna verk endast ta ut 12% moms, vilket är betydligt lägre än standardmomsen. Detta gör konstnärernas verk mer prisvärda och attraktiva för köpare.

Att bredda sina intäktsströmmar genom konstförsäljning online är en växande trend som bara fortsätter att expandera. I dagens värld är det viktigare än någonsin att kunna anpassa sig och dra nytta av de digitala verktygen som finns tillgängliga. Det är med glädje vi ser hur fler och fler tar steget att dela och sälja sin konst genom vår plattform, vilket möjliggör nya kreativa uttryckssätt och affärsmöjligheter.

Uppmärksamhet kring försäljning av konst utan företag

På Konstmarknad.se förstår vi hur viktigt det är för konstnärer att kunna dela och sälja sina verk utan att behöva gå genom det komplexa processen att starta ett företag. Många konstnärer ser detta som ett enklare sätt att testa vattnet och se hur deras verk blir mottagna på marknaden. Dessutom erbjuder detta en unik möjlighet att nå ut till en publik som värderar autentisk och originalkonst. Genom att sälja konst direkt som privatperson eliminerar man flera lager av mellanhänder vilket ofta resulterar i en mer personlig och äkta köpupplevelse.

12% moms på försäljning upp till 336,000 kr årligen som privatperson erbjuder en betydande fördel för konstnärer som säljer småskaligt. Detta jämfört med det allmänna momskravet om 25% genom företagsförsäljning, skapar en betydligt mer förmånlig situation för individer som önskar sälja sina verk utan att starta ett företag. Att tydligt förstå dessa skatteregler är avgörande för att framgångsrikt navigera i konstmarknaden utan onödiga ekonomiska överraskningar.

En annan aspekt som inte kan underskattas är den växande trenden av onlinehandel. Digitala marknadsplatser som Konstmarknad.se har revolutionerat sättet vi upptäcker, köper och säljer konst på. Förändrat köpbeteende hos konsumenterna har lett till ökad efterfrågan på unika och originalkonstverk, vilket gör plattformar som vår till ovärderliga verktyg för konstnärer som siktar på att nå ut till en bredare publik.

Vår plattform erbjuder inte bara möjligheten att annonsera och sälja din konst utan också verktyg och resurser för att effektivt marknadsföra dina verk. Att dra nytta av dessa möjligheter kan hjälpa dig att skapa ett starkt varumärke och öka din synlighet online, oavsett om du säljer som hobbyverksamhet eller med ambitionen att skala upp i framtiden.

Fördelar med att sälja konst utan företag

Att sälja konst direkt som privatperson utan att ha ett registrerat företag öppnar dörren till en värld av möjligheter för konstnärer och kreatörer. Nedan utforskar vi några av de största fördelarna med denna försäljningsmetod.

Enkelhet och Flexibilitet

En av de mest tilltalande aspekterna av att sälja konst som privatperson är hur enkelt det är att komma igång. Du behöver inte gå igenom de komplexa processerna att starta och registrera ett företag. Dessutom är det möjligt att sälja konst direkt från din ateljé eller genom digitala plattformar som Konstmarknad.se, vilket ger en stor flexibilitet i hur och var du säljer ditt verk. Denna flexibilitet tillåter även att du enkelt kan anpassa ditt sortiment och din försäljningsstrategi baserat på responsen från din publik.

Ingen Krånglig Företagsregistrering

Att sätta upp en webshop eller sälja konst via digitala marknadsplatser utan att behöva hantera företagsregistrering och det administrativa som kommer med det, är inte bara tidsbesparande utan även befriande. Det gör det möjligt för konstnärer att fokusera på det de gör bäst – att skapa konst – medan de avserbart minskar tröskeln för att börja sälja och nå ut till en bredare marknad.

Mindre Administrativt Arbete

När du säljer konst som privatperson minskar du mängden av administrativt arbete betydligt. Till exempel är bokföring och annan pappershantering mycket mer lätthanterlig jämfört med att driva ett företag. Även om det är viktigt att ha koll på försäljningen och skatterelaterade frågor, är det i allmänhet mindre omfattande att hantera dessa som privatperson.

Riktlinjer för att Sälja Konst som Privatperson

För de som intresserar sig för att börja sälja sin konst utan att officiellt registrera ett företag finns det tydliga riktlinjer att följa. Det är viktigt att skilja mellan hobbyverksamhet och verksamhet som kräver officiell företagsregistrering. Vi rekommenderar starkt att du konsulterar med Skatteverket för att förstå vilka regler som gäller för just din situation. Detta säkerställer att du följer alla lagar och regler medans du samtidigt drar nytta av enkelheten av att sälja din konst privat.

Skatteaspekter att Beakta

Även om det kan verka överväldigande vid första anblicken, är skatteaspekterna av att sälja konst som privatperson hanterbara. Till exempel, när du säljer din konst personligen behöver du bara betala 12% i moms, jämfört med den högre momssatsen för företag. Dessutom, om din verksamhet betraktas som en hobby, kan du i vissa fall undvika bokföringsskyldighet. Dock är det kritiskt att du förstår vilka skatteregler som gäller för din specifika situation för att undvika framtida problem.

I detta avsnitt har vi utforskat hur försäljning av konst utan företag kan vara ett fördelaktigt alternativ för många konstnärer. Vi uppmuntrar konstnärer att överväga denna möjlighet för att enkelt dela och sälja sina verk till konstälskare världen över.

Marknadsföring och försäljning av konst utan företag

När det gäller att sälja konst utan att ha ett registrerat företag, finns det flera effektiva strategier för att marknadsföra och sälja dina verk. Hos Konstmarknad.se tror vi starkt på kraften i digital närvaro samt personliga möten med din potentiella kundkrets. Vi har sammanställt några av de mest framgångsrika metoderna för att hjälpa dig nå ut med din konst.

Skapa en Online-Portfolio

Att ha en online-portfolio är avgörande för alla konstnärer. Det är ditt digitala skyltfönster där du kan visa upp dina verk för hela världen. En väl utformad portfolio gör det enkelt för potentiella köpare att upptäcka och utforska ditt konstnärskap. På Konstmarknad.se erbjuder vi plattformen där du enkelt kan skapa och anpassa din egen portfolio. Genom att använda vår plattform kan du:

 • Ladda upp bilder av dina konstverk tillsammans med beskrivningar och prissättning.
 • Få en direktkontakt med intresserade köpare som enkelt kan nå dig.
 • Optimerad för sökmotorer för att öka synligheten av dina verk online.

Använda Sociala Medier för Marknadsföring

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för konstnärer att nå ut och bygga en följarskara. Plattformar som Instagram och Facebook ger dig möjlighet att dela dina skapelser med en bred publik och interagera direkt med dina fans. Viktiga tips att tänka på när du använder sociala medier:

 • Regelmässiga uppdateringar håller ditt flöde levande och engagerande.
 • Använd hashtaggar för att öka räckvidden av dina inlägg.
 • Interagera med din publik genom att svara på kommentarer och meddelanden.

Delta i Konstutställningar och Evenemang

Att personligen visa upp dina verk kan skapa värdefulla kontakter och direkt försäljning. Konstutställningar, mässor och andra evenemang ger dig en utmärkt möjlighet att träffa såväl potentiella köpare som andra konstnärer. Konstmarknad.se rekommenderar att:

 • Forska och välja evenemang som passar din konst och målgrupp.
 • Förbereda professionellt marknadsföringsmaterial såsom visitkort och broschyrer.
 • Var beredd på att diskutera ditt arbete och sälja på plats.

På Konstmarknad.se förstår vi vikten av att både digital och fysisk närvaro spelar när du säljer din konst utan ett etablerat företag. Genom att kombinera dessa metoder kan du utöka din räckvidd och framgångsrikt sälja dina konstverk.

Upprätthålla en professionell image utan företag

Att sälja konst online erbjuder en spännande möjlighet för konstnärer att nå ut till en bredare publik och skapa en ekonomisk grund utan att nödvändigtvis ha ett företag. På Konstmarknad.se förstår vi vikten av att upprätthålla en professionell image även som privatperson. Här delar vi några viktiga steg för att försäkra att din konst och ditt varumärke framstår i bästa möjliga ljus.

Kvalitetsfotografering av Konstverken

En av de viktigaste faktorerna för att framgångsrikt sälja konst online är att presentera dina verk med högkvalitativa foton. Detta är avgörande för att fånga potentiella köpares intresse och ge dem en korrekt uppfattning av ditt arbete.

 • Använd en bra kamera och se till att belysningen är jämn och väl riktad för att undvika skuggor.
 • Ta bilder från flera vinklar och inkludera närbilder för att visa detaljerna i ditt verk.
 • Se till att färgåtergivningen i dina bilder matchar det faktiska konstverket för att undvika missförstånd.

Genom att investera tid i fotografering kan dina verk presenteras på bästa sätt, vilket ökar chanserna för försäljning.

Tydlig Dokumentation och Beskrivning av Varje Verk

Att tillhandahålla grundlig information och tydlig dokumentation om varje konstverk är nyckeln till att bygga förtroende med potentiella köpare. Detta inkluderar:

 • Konstverkets namn, mått, medium, och skapande år.
 • En beskrivning av konstverkets bakgrund och den inspiration som låg bakom.
 • Information om eventuella upplagor och dess begränsningar.

Detta inte bara hjälper köparen att få en djupare förståelse för konstverket utan även stärker din professionalitet som konstnär.

Kundtjänst och Säljprocess

Att erbjuda en utmärkt kundtjänst är centralt för en lyckad försäljning. Även utan ett företag bakom dig kan du etablera en effektiv och vänlig kommunikation med intresserade köpare.

 • Var snabb med att svara på förfrågningar och frågor om dina verk.
 • Ge tydliga instruktioner om köpprocessen, inklusive betalning och frakt.
 • Följ upp efter försäljningen för att försäkra dig om att konstverket har anlänt i gott skick och att kunden är nöjd.

Att anamma dessa strategier bidrar till att skapa en positiv köpupplevelse, vilket kan leda till återkommande kunder och positiva referenser.

På Konstmarknad.se uppmuntrar vi våra konstnärer att ta dessa steg för att inte bara öka sina chanser till försäljning men även för att stärka och bevara sitt varumärke och professionella image online.

Sammanfattning

Vi har utforskat hur konstnärer kan dra nytta av att sälja sina konstverk online utan att behöva gå igenom besväret med att starta ett företag. Med den lägre momssatsen för privatpersoner och tillgången till plattformar som Konstmarknad.se blir det enklare än någonsin att nå ut till en bred publik. Det är viktigt att vi som konstnärer utnyttjar dessa möjligheter för att dela vår konst med världen. Genom att följa de strategier vi diskuterat kan vi inte bara öka våra försäljningssiffror utan också stärka vårt varumärke och vår professionella image online. Låt oss ta dessa insikter och använda dem för att framgångsrikt navigera i den digitala konstmarknaden.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Om Swish-betalningar, tillsammans med kortbetalningar och kontant betalning, överstiger fyra prisbasbelopp (vilket var 190 400 kr för år 2021) måste du normalt ha ett certifierat kassaregister. Denna gräns är dock viktig att hålla koll på då den kan förändras med tiden och kan variera baserat på verksamhetens form.

Är konst en bra investering?

Konst är en unik investeringsform som kan ge en stabil tillväxt och diversifiering till din portfölj eftersom konstmarknaden tenderar att vara mindre volatil jämfört med exempelvis aktiemarknaden. Detta ger lägre risker för investerare.

Är det skatt på konst?

Ja, momssatsen på konstverk varierar och kan vara 0%, 12% eller 25%, beroende på olika faktorer som exempelvis vem som säljer konsten och hur den säljs. Konstnärer som säljer egna verk får ofta en lägre momssats, som kan vara 0% eller 12% om konstnären inte säljer för mer än 300 000 kr brutto per år.

Vad krävs för att få kalla sig konstnär?

Enligt Unesco är en konstnär någon som skapar, framför eller tolkar konst och ser det konstnärliga arbetet som en väsentlig del av sitt liv. Det finns ingen formell definition vilket betyder att i princip vem som helst som ägnar sig åt konst på ett seriöst plan kan välja att kalla sig konstnär.

Kommentarer

 • Joseph Barlow
  Svara

  Hi, after reading this awesome post i am too glad to share my familiarity here with colleagues.

 • Håkan Persson
  Svara

  Hej. Jag gör min konst digitalt å säljer din online till kund. Anses det fortfarande som försäljning av konst med 12% moms (momsfri upp till 336000kr ) Eller som en handläggare på Skatteverket hävdar att det då blir en digital tjänst och då ska momsen vara 25%. Jag tycker det låter jättekonstigt. Ian det verkligen vara så?

  Mvh. Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera dig!

Återställ ditt lösenord

Vänligen fyll i ditt användarnamn eller din Epost-adress, så kommer du att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.